TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Paslanmaz Çelik Kalite Sınıfları Nelerdir?

Paslanmaz Çelik Kalite Sınıfları Nelerdir?
18.10.2018
220

Paslanmaz çelikler kalitelerine göre birçok sınıfa ayrılabilir, ancak dünya paslanmaz çelik üretiminin %60’dan fazlasını kapsayan ve günlük hayatımızda oldukça önemli yer tutan paslanmaz çelik sınıfı 300 serisi (ya da diğer bir deyişle östenitik seri) diye adlandırılan paslanmaz çeliklerdir.

300 serisi içerisinde en çok tercih edilen kalite sınıfları 304 ve 316’dır. Bu kalite sınıfları V2A (304 ya da 1,4301) ve V4A (316Ti ya da 1,4571) olarakta adlandırılırlar ve dünya paslanmaz çelik üretiminin %60’ından fazlasını oluştururlar.

Bu makalemizde dünya genelinde en çok kullanılan 300 serisi paslanmaz çelikler hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz. Ayrıca “Paslanmaz Çelik Nedir?” makalemizi da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

V2A (304 ya da 1,4301 kalite) Paslanmaz Çelikler

En yaygın üretilen ve kullanılan paslanmaz çelik kalite sınıfıdır. Şekillendirilebilme özellikleri mükemmele yakındır. Paslanmaz çelik üretiminin neredeyse yarısını tek başlarına oluştururlar. Yaklaşık %18 Krom ve %8-10 aralığında Nikel içerirler. Nikel ilavesi sayesinde yüksek sıcaklıklara karşı daha kararlı hale gelirler.

Kimyasal çözücülere ve dış ortama olan dayanımları ve kolay temizlenebilir yapıları sayesinde gündelik hayatımızda birçok alanda yer alırlar.

Kullanım alanlarına birkaç örnek vermek gerekirse; çatal-bıçak takımları, ameliyathane ekipmanları, gıda üretim tesisleri, ilaç üretim tesisleri, laboratuvar malzemeleri, korozif ortamlardaki yapı malzemeleri, vb.

V4A (316Ti ya da 1,4571 kalite) Paslanmaz Çelikler

316 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliğin içeriğine göre daha fazla Nikel ve Molibden elementlerinin ilave edilmesi ile elde edilirler. Bu karışıma Titanyum ’da katılırsa ( %0,5) alaşım daha kararlı hale gelir ve 316Ti kalite paslanmaz çelik olarak adlandırılırlar.

316Ti kalite paslanmaz çelikler uzun süreli sıcaklıklara (550 – 800 ̊C) karşı koyabilecek özellikte üretilmiş, korozyon dayanımları neredeyse mükemmele yakın sayılabilecek çeliklerdir.

Üstün yapıları sayesinde sanayii atmosferi, asidik sıvılar ve deniz suyuna karşı koyabilir; köprü ve tünel projeleri başta olmak üzere, kimya ve petrokimya endüstrilerinde, madencilik ve denizcilik sektörlerinde özellikle tercih edilirler.

Her türlü sorunuzda sizlere yardımcı olabilmemiz adına bizlere aşağıdaki telefon ve mail adresimizden ulaşabilirsiniz.

[email protected]

+902163225050