TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Kablo Rakoru Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Kablo Rakoru Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
19.10.2018
297

Elektrik sistemlerinin dağıtımında yardımcı ürün konumundaymış gibi gözüken, ancak yaptığı iş nedeni ile aslında hayati öneme sahip ürünlerden bir tanesi olarak ta bilinen kablo rakoru, her şeyden önce kablonun ve bağlı olduğu cihazın en doğru şekilde çalışmasını sağlamakla görevlidirler.

Yapıları gereği kablonun ilgili üniteye (buat, pano ya da makine gövdesi vb.) girişinde görev alan kablo rakorları, aynı zamanda bağlanan ünitenin içerisine su, nem, toz vb. üniteye zarar verebilecek dış etmenlerin üniteye girişini engeller. Bu korumanın derecelendirmesinde IP (Ingress Protection) derece sınıfı kullanılmaktadır.

Kablo rakorunun IP sınıfı olarak en yüksek korumayı sağlayabilmesi adına, özel kauçuktan imal yüksek kalite conta (O-ring) kullanılması gereklidir. Kaliteli hammadde kullanımı, kablo rakorunun ve kablo bağlantısının ömrünü uzatacak avantajlar arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda kablonun çekme ve darbe gibi durumlardan görebileceği zararların azaltılabilmesi açısından da özel kauçuktan imal conta (O-ring) kullanılması önem arz edecektir.Kullanılacak kablonun çapına uygun sıkıştırma aralıklarında kablo rakorları mevcuttur. Kablo rakoru seçerken aynı eldiven seçer gibi ilgili kabloyu sıkıca kavrayacak kablo rakorları tercih edilmeli ve sıktığından emin olunacak şekilde montajı yapılmalıdır.

Plastikten imal versiyonların tercihi esnasında zehirli gazlardan arındırılmış (halojen içermeyen) ürünlerin kullanılması, olası yangın senaryoları esnasında yanıcı ve zehirli duman akışının yoğun olarak oluşmaması açısından hayati önem taşımaktadır.

Kalite açısından gözle ayırt edilmeleri zor olan, ancak sahip oldukları sertifikasyonlara göre farklarını ortaya koyabilen birçok farklı üreticinin olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden ürün seçimi esnasında firmalardan kızgın tel testine göre yapılmış test raporları ya da ilgili standartların gerektirdiği sertifikasyonların talebi ve kontrolleri muhakkak sağlanmalıdır.Teknik konuda ve ürün seçiminde yardımcı olabilmemiz adına bizlere aşağıdaki telefon ve mail adresimizden ulaşabilirsiniz.

[email protected]

+902163225050