Elektrik sektörünün tartışmalı konularından bir tanesi olarak karşımıza çıkan kablo ekleri, günümüzde elektriksel sürekliliğin devamı ve güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Çoğu zaman kablonun kesilmesi ya da zarar görmesi neticesinde yapılan tamirat ya da kablo onarımları, kablo performansında yaşanan sorunlar nedeniyle cihazların hasar görmesine varan istenmeyen durumların doğmasına sebebiyet verebiliyor.
Özellikle kablo tamiri esnasında kullanılan ve eski tip çözümler olarak kabul edilen kablo ekleri, vidalı tip soket ve konnektörler, sıkma neticesinde uygulandıkları kablolar üzerinde kılcal çatlaklar oluşmasına sebebiyet vererek, zaman içerisinde toz, kir, nem, su vb. etkenlerin kablo içerisine girerek cihazların zarar görmesinin de yolunu açıyordu.Kablo eki gereken durumlarda güvenilir bir şekilde elektriksel süreklilik devam etmeliydi, çoğu zaman saha montajlarında karşılaşıldığı gibi kablo ekinin su geçirmez özellikli olması da gerekliydi, ancak eldeki çözümler en zor koşul olan bağlantının suya karşı dayanımını sağlamakta eksik kalıyordu. Bu durumu çözmek amacı ile reçine bazlı ürünler geliştirildi. Oldukça meşakkatli bir karışım hazırlama sürecinden sonra bağlantı reçine dökülerek suya karşı korunmanın sağlanması amaçlandı, ancak bu durumda da ömrü olan reçine zaman içerisinde taşlaştığından oluşan çatlaklar üstünden bağlantıya suyun sızması engellenemedi, ta ki hidrofobik jel kimyasallar üretilene dek bu sorun hiçbir zaman kalıcı olarak çözülemedi.
Kelime anlamı “molekülün suyu itmesi” olan hidrofobik jel kimyasallar keşfedildikten sonra, kısa zamanda elektriksel sürekliliği sağlamak amacı ile hazır jel dolgulu bağlantı sistemleri halini aldılar. Bağımsız test laboratuvarlarında yapılan direnç ve yaşlandırma testleri neticesinde, kablo ekleri için sadece alçak gerilimde değil güvenilir bir biçimde orta gerilim kablolarının onarımında bile kullanılabilir oldular. Bu sayede en zor koşul olan suya karşı dayanım dahil her türlü dış etken koşullarına rağmen kablo eklerinin başarılı bir şekilde korunabilmesi artık mümkün olabilmektedir.
Farklı kablo kesitlerinde, ihtiyaca uygun olarak zayıf akımdan başlayarak kullanılabilen hidrofobik jel bağlantı çözümleri, toprak altı, toprak üstü ve su altında dahi 10 bar gibi (yaklaşık 100 metre) basınç değerlerine karşı elektriksel sürekliliği sağlamaları nedeni ile, kablo eklerinin suya karşı dayanımında yenilikçi çözümler olarak günümüz projelerinde özellikle tercih edilmektedir.Suyu iterek kablo ekinin zarar görmesine izin vermeyen bu sistemlerin sağladığı avantajlar bakım maliyetleri ve kablo onarım masrafları dikkate alındığında oldukça ciddi rakamların tasarruf edilebilmesine de olanak sağlamaktadır.
Birçok üreticinin ürünlerinde montaj kiti ile birlikte bağlantı çözümü olarak ta sunduğu hidrofobik jel bağlantı ekipmanları sayesinde sadece kablo eklerinin korunması sağlanmakla kalmayıp, aynı zamanda buna bağlı olan cihazların ömürlerininde uzaması sağlanmaktadır.Hidrofobik jel bağlantı sistemlerinde Dünya’nın bir numaralı üreticisi konumunda bulunan İtalyan RAYTECH firması hakkında daha detaylı bilgi almak için bu linke tıklayabilir ve genel kataloğumuzu indirebilirsiniz.
Ayrıca Youtube kanalımıza üye olarak ya da Linkedin sayfamız üzerinden bizlere ulaşarak çeşitli uygulama videolarımıza da göz atabilirsiniz.
Elektrik bağlantılarınızın güvenliğini sağlamak ve hidrofobik jel bağlantı kimyasalları hakkında daha fazla bilgi almak adına bizler ile iletişimsayfamızdaki formu doldurarak irtibata geçebilirsiniz.