TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Çinko Tüylenmesi ve Data Center Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Çinko Tüylenmesi ve Data Center Üzerindeki Olumsuz Etkileri
02.05.2018
1.096

90’lardan beri Dünya genelinde birçok bilgisayar sisteminin arızalanmasına yol açan en tehlikeli etmenin ne olduğu konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Peki size bu konu hakkında yapılan araştırmalara NASA bile dahil olmuş desek, bir çağrışım yapar mı?

İşte uluslararası birçok makaleye konu olmuş, İngilizcede “Zinc Whisker” olarak bilinen bu durum “Çinko Tüylenmesi” olarak Türkçeleştirilebilmektedir.

Çinko tüylenmesinin ne olduğu ve data center gibi elektronik sistemlerin bulunduğu ortamlarda ne gibi zararlara sebebiyet verebileceği hususundaki detaylı bilgilere aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Çinko Tüylenmesi Nedir?

Çelik ürünlerin korozyona karşı dayanımını arttırmak amacı ile uygulanan iki temel kaplama yöntemi bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi olan elektrogalvaniz kaplama, Ham çeliğin çinko banyosundan geçirilerek ince tabaka çinko (8-12 mikron) ile kaplanması metodu olarak bilinmektedir.

Daha etkili olan diğer yöntem ise sıcak daldırma galvaniz kaplama tekniğidir. Bitmiş çelik ürünün erimiş çinko havuzunda belirli bir süre bekletilerek, ortalama 45-60 mikron aralığında çinko ile kaplanması neticesinde gerçekleşen işleme, sıcak daldırma metodu denmektedir.

Sıcak daldırma galvaniz kaplama tekniğinde demir atomları, daha ağır olan çinko atomları ile koruyucu bir film tabaka oluşturacak şekilde kaplanmaktadır. Bu işlem esnasında bazı boşluklar meydana gelebilmektedir. Söz konusu boşluklar sayesinde atomlar arasında sıkışmaya bağlı oluşabilecek stres oluşumları ve buna bağlı gerçekleşebilecek çinko tüylenmeleri engellenebilmektedir.

Elektrogalvaniz kaplama metodunda ise çinko atomları, teknik gereği demir atomları üzerine sıkıca tutunmak zorundadır. Tutunmanın şiddeti aynı zamanda stresin derecesinide belirlemektedir. Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir.

Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.Çinko Tüylenmesi Sistemlere Nasıl Zarar Verir?

IT sistemlerindeki hızlı gelişim ve çip teknolojilerinin giderek küçülen boyutlarda bir trend izlemesi neticesinde, birkaç mikron çapında ve birkaç milimetre uzunluğunda oluşabilen çinko tüylenmeler, havalandırma sistemlerinin de yardımı ile uçarak, mikro çiplerin içerisine kadar girebilmekte ve burada kısa devre oluşumuna ya da ark üflemelerine sebebiyet vererek güç arızalanmalarına neden olabilmektedir.

Aynı zamanda hard disklerin aralarına giren ve arızaya sebebiyet verebilen çinko tüylenmeler, ciddi veri kayıplarının yaşanmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

Tüm bu hususlar dikkate alındığında hassas öneme sahip cihazların bulunduğu alanlarda, çelik ürünlerin kaplama tekniklerinin kontrol edilmesinin gerekliliği daha iyi anlaşılmalıdır. Elektrogalvaniz ürünler yerine sıcak daldırma tekniği ile kaplanmış ürünlerin kullanılmasının, sistemlerin ömürlerini uzatacağı ve onları daha iyi koruyacağı hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Dilerseniz veri merkezlerindeki kabloların taşınmasında kullanılan, geçmeli tel kanal sistemler ve kaplama teknikleri hakkında daha detaylı bilgilere aşağıdaki linkimizden ulaşabilirsiniz.

Valdinox Teknik El Kitabı

Ayrıca bir diğer makalemiz olan “Data Center Kablolamalarında Geçmeli Tel Kanal Sistemlerin Önemi” hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Ürünlerin seçiminde yardımcı olabilmemiz adına bizlere aşağıdaki telefon ve mail adresimizden ulaşabilirsiniz.

[email protected]

+902163225050