TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Kablo Bağlantı Noktalarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kablo Bağlantı Noktalarında Nelere Dikkat Edilmeli?
21.07.2020
529

Kablo yalıtımı ya da bağlantı noktalarının doğru bir biçimde korunması, günümüzde sürekli gelişmekte olan enerji güvenliği kriterlerinin yeni normallerinden biri olarak kabul görmektedir. Birçok üretici için garanti kapsamı, sundukları ürünlerin kablo bağlantılarının doğru bir biçimde yalıtılması ya da bağlantısının doğru ekipmanlar yardımı ile koruma altına alınmış olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu yüzdendir ki üreticiler, ürün ambalajları içerisinde gerekli olan yardımcı bağlantı ekipmanlarını, artık tüketicilerine ürünleri ile beraber olacak şekilde sunmaktadır.Elektriksel sürekliliğin sağlanmasında hayati öneme sahip kabloların, insan vücudundaki kanı pompalayan damarlarımızdan çok da farklı bir yapıda olmadığı aşikardır. Gereken direnç ve akım değerlerini doğru şekilde sağlayarak sistemlerin güvenilir bir biçimde çalışmasını sağlayan kabloların, çoğu zaman kullanıldıkları ortam koşulları dikkate alınarak doğru bir biçimde yalıtılmaları ve aynı zamanda bağlantılarının yapılması gerekmektedir.

Cihazların ömrünü uzatan ya da başka bir deyişle yaşlanma sürelerini arttıran en önemli adımların başında, doğru kablolama ve bağlantı ekipmanlarının kullanılmış olması gelmektedir.

Bu yüzden özellikle dış ortam koşullarının ağır şartlar oluşturabileceği durumlarda (örneğin toz, kir, yağmur vb.) bağlantı noktalarının hassas şartlar dikkate alınacak şekilde korunmasına özen gösterilmelidir. Çoğu zaman kamera sistemleri, bahçe aydınlatmaları, otomatik kapı motor üniteleri, hidrofor ya da bahçe sulama sistemleri ile havuz bağlantı ekipmanları gibi sistemlerde yaşanan arızaların sebebi araştırıldığında, tespit edilen sebepler arasında kablo bağlantı ve yalıtımının doğru bir biçimde yapılmadığı gözlemlenmektedir.Söz konusu durumun telafi edilmesi amacı ile yaşanan iş gücü ve zaman kaybı ise maliyet anlamında birçok işletmenin zarar görmesine sebebiyet vermektedir. Kabloların doğru bir biçimde yalıtılması ya da bağlantılarının yardımcı ekipmanlar vasıtası ile yapılması neticesinde doğacak kayıpların önüne geçilebildiği gibi, sistemsel arızalardan kaynaklı yaşanabilecek cihaz hasarları engellenebilmektedir.

Kablo yalıtımı ve bağlantısında sıklıkla tercih edilen ürünler, piyasa tarafından kabul görmüş olan elektrik bantları, soket ya da konnektör olarak tabir edilen ürünler olarak bilinmektedir. Bu ürünlerin çeşitli IP değerlerine uygun olarak koruma sundukları bir gerçektir ancak, söz konusu çözümler uygulamadan kaynaklı yaşanabilecek hatalara açık olan çözümler oldukları gibi belirli bir ömre sahip ve arızalanmanın tam anlamı ile önüne geçebilecek uzun soluklu çözümler olarak kabul görmemektedir.

Jel bağlantı sistemleri olarak kabul gören ve silikon bazlı özel karışımı sayesinde yüksek sıcaklık aralıklarında ( -60 +200 ) başarıyla çalışan bikomponent yenilikçi çözümler Dünya’da kablo yalıtımı ve bağlantılarının güvenilir bir biçimde sağlanması amacı ile kullanılan yenilikçi çözümler olarak bilinmektedir.Söz konusu jel bağlantı sistemlerini, soket, konnektor ya da elektrik bantları gibi diğer tüm malzemelerden ayıran en önemli özellik ise “suyu itme güçleridir”. Jel bağlantı ekipmanları, sahip oldukları hidrofobik yapıları sayesinde toz, kir, su, çamur vb. dış ortam koşullarının bağlantının içine nüfus etmesini engellerler. Başka bir deyişle suyu iterek bağlantının güvenilir bir biçimde korunmasını sağlamış olurlar.

Ömürleri olmayan jel bağlantı sistemleri müdahale imkanı veren şeffaf yapıları sayesinde, hazır klemens ürün grupları ile birlikte güvenilir bir biçimde rahatlıkla kullanılabilirler. Menteşeli kutular içinde jel dolgulu olarak hazır halde gelen bu ürünler sayesinde, kamera sistemleri başta olmak üzere, dış aydınlatma sistemlerinin tamamı rahatlıkla yalıtılarak güvence altına alınabilmektedir.1995 yılından beri kablo yalıtımı ve bağlantı çözümleri üzerine yenilikçi çözümler sunan RAYTECH firması hakkında daha detaylı bilgi almak ve ürünlerimizi incelemek adına, bizlerle iletişim sayfamızdaki iletişim bilgilerimiz aracılığıyla irtibata geçebilirsiniz.