Bir asırı aşkındır hayatlarımızda olan paslanmaz çelik hakkında kötü bir şeyler söylemek neredeyse imkansızdır.
Sağlıktan inşaata bir çok alanda dayanıklılığı ve uzun yıllar kullanılabilmesi ile öne çıkan paslanmaz çelik, yapı malzemesi olarak kullanıldığında kendini onarabilmesi (self-passivation) ile de bizlere uzun bir kullanım süresi sunmaktadır. Peki paslanmaz çeliğin kendini onarabilmesi (self-passivation) nedir?
Bildiğiniz üzere paslanmaz çelik alaşımında en az %10 oranında Krom bulunmaktadır. Krom elementi doğası gereği oksijen ile tepkimeye girebilen özelliktedir. Paslanmaz çeliğin üzerinde herhangi bir açılma meydana geldiğinde, krom elementi yüzeye doğru hareket ederek havadaki oksijen ile tepkimeye girer ve Krom Oksit (Cr2O3) meydana gelir.Bu tepkime sayesinde metalin yüzeyini örtebilen, onu paslanmanın ilerlemesine ve her türlü gaza karşı koruyabilen, gözle görülmeyecek kadar ince yeni bir tabaka oluşur. Bu duruma paslanmaz çeliğin kendini onarabilmesi (self-passivation) adı verilir.
Kısacası paslanmaz çeliğin paslanmaya karşı kendini savunabileceği güçlü bir kalkanı mevcuttur ve bu kalkanı paslanmaya karşı kullanım ömrü içerisinde defalarca kullanmaktadır.
Dünya genelinde paslanmaz çelik, kendini onarabilme özelliğinden dolayı dış ortamda bulunan, tuzlu suya maruz kalan bir çok ortamda sıklıkla bir yapı malzemesi olarak tercih edilmektedir. “Paslanmaz çelik nedir?” makalemizi burdan okuyabilirsiniz.
Paslanmaz çeliğin kendini onarması ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.Her türlü sorunuzda sizlere yardımcı olabilmemiz adına bizlere aşağıdaki telefon ve mail adresimizden ulaşabilirsiniz.
+902163225050