TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Jel Bağlantı Nedir, Ne İşe Yarar?

Jel Bağlantı Nedir, Ne İşe Yarar?
09.09.2023
29

Jel bağlantı ya da bazen karşımıza çıkan hibrit ismi ile jel klemens, elektrik bağlantılarının yalıtımı esnasında ihtiyaç duyulan IPx8 / IP67 / IP68 ya da IP69K korumanın sunulduğu özel bağlantı ekipmanlarıdır. İçerisinde barındırdığı silikon bazlı özel jel karışım sayesinde, elektrik bağlantı noktasının dış ortam koşullarına karşı en ağır şartlarda bile korunması sağlayabilen jel klemens ya da jel bağlantı ekipmanları, aydınlatma sistemlerinin çalışma koşullarını iyileştirerek ömürlerinin uzamasında çok önemli rol oynarlar.

Bilinenin aksine bir aydınlatma ürünü çoğu zaman bağlantı noktasında yaşanan sorunlar yüzünden devre dışı kalır. Bu tür durumlarda ürüne müdahale etmek ciddi bir zaman ve iş gücü kaybını beraberinde getirmektedir. Bu tarz istenmeyen durumların önüne geçilmesi maksadı ile kullanımı yurt dışında zorunlu tutulmuş ürünlere jel bağlantı ekipmanları denmektedir. Birçok aydınlatma üreticisi ürünlerinin ve markalarının kalitesini korumak maksadı ile bu tarz jel bağlantı ekipmanlarının kullanımı zorunlu tutmaktadır. Bunun nedeni oldukça basittir. Ürün mükemmel olsa da yanlış ya da eksik bağlantı ürünün marka bilinirliği ve prestijine ciddi zararlar verebilmektedir.

Peki jel bağlantı nasıl yapılmalıdır? Ya da doğru jel bağlantı ekipmanları nelerdir? Bu konuda son zamanlarda piyasada hızlıca üremiş ucuz çözümler karşımıza çıkmaktadır. O yüzden yukarıda da ifade etmiş olduğumuz gibi jel klemens tanımı çok da doğru bir tanım değildir. Jel bağlantı ekipmanı klemensten bağımsız ama klemens ile birlikte kullanılabilen yapıda olmalıdır. Ancak bu sayede bağlantı noktasının çift kademeli olarak güvenilir biçimde korunması mümkün olacaktır.

Biraz daha detaylı ifade etmek gerekirse: İki işi bir arada yaptığını iddia eden ve jel klemens olarak adı geçen bazı ucuz ürünler, bas-kitle mantığı ile çalışan, içerisinde hacim olarak barındırdığı az miktarda jel ile kablo yolunu suya, toza ya da neme karşı koruduğunu iddia eden sistemlerdir. Bu ürünler tek kullanımlıktır ve olası bir arızada elektrik bağlantısına yeniden müdahale edebilmek için kabloyu kesmek zorunludur. Ayrıca bu ürünlerin ömürleri kısadır ve çabuk ısınabildiklerinden çalışma sıcaklık aralıkları sınırlandırılmıştır. Çoğu zaman içerisinde yer alan az miktardaki jel, kalitesine bağlı olarak işlevini kaybedebilir ya da buharlaşabilir. Bu durumda sistem gerek duyduğu korumayı sağlamaktan kısa zamanda yoksun kalacaktır. Ayrıca bu ürünler ihtiyaç duyulan 2,5 mm2 ve üzeri kablo kesitlerinde de güvenilir bir biçimde çalışamazlar. Çalışma ortam sıcaklıkları nedeni ile tehlike arz edeceklerinden daha büyük sorunlara sebebiyet verebilirler ve tam da bu yüzden kablo kesiti olarak 1,5 mm2 ile sınırlandırılırlar.

Jel bağlantı sistemlerinde gerek duyulan güvenlik koşullarının sağlanmasının, en az ihtiyaç duyulan IP korumalar kadar önemli olduğu asla unutulmamalıdır. Kaliteli ve güvenilir ürünlerin tercihi bu yüzden oldukça önemlidir. Jel bağlantı olarak geçen ürünlerin teknik data sheetleri iyice incelenmeli ihtiyaca uygun IPx8/ IP67 / IP68 ya da IP69K sınıfı koruma içeren ürünler ondan sonra tercih edilmelidir.

Jel bağlantı sistemleri, jel klemens ya da jel konnektör ürünler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Raytech Türkiye çatısı altında hizmet veren Alist Limited firmasına [email protected] adresinden ya da 02163225050 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Değerleriniz değerlerimizdir! Onları korumak Raytech Türkiye ve Alist Limited olarak bizim ortak önceliğimizdir.