TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Su Altı ve Havuz Aydınlatmalarının Can Kurtaranı ile Tanışın!

Su Altı ve Havuz Aydınlatmalarının Can Kurtaranı ile Tanışın!
21.07.2020
146

Bazen koşullar bizim ön göremediğimiz kadar zorlu olabilir, ancak her duruma karşı hazırlıklı olabilmek elimizdedir. Bir dış mekan aydınlatması yağmur, çamur, toz ve kir demeden her türlü zor koşulla başa çıkacak biçimde dizayn edilmek zorundadır. Bu koşullardan daha ağır olanları ise genellikle suyun altında görevini yapmak mecburiyetinde kalan havuz aydınlatma sistemleridir.

Yapıları gereği korozif ortamda sürekli olarak çalışmak zorunda olan bu sistemler, diğer aydınlatma ürünlerine kıyasla çok daha dayanıklı malzemelerden üretilirler. Ağır kimyasallar başta olmak üzere, suya ve suyun yarattığı etkilerin tamamına karşı koyabilecek şekilde dizayn edilirler. Genede bu sistemler zaman içerisinde zarar görerek devre dışı kalabilirler. Havuz aydınlatma sistemlerinin arızalanma nedeni olarak çoğunlukla su aldığı düşünülür, ancak genel kanının aksine zararların neredeyse %80’inin kablo bağlantı noktasından kaynaklandığı, arızalanan sistemlerin detaylı olarak incelenmesinden sonra tespit edilmiş gerçeklerdir. Peki nedir bu kablo bağlantı noktasını bu denli önemli kılan durumlar?Kablo bağlantı noktaları elektriksel sürekliliğin güvenilir biçimde sağlanması açısından kritik öneme sahiplerdir. Çoğu zaman ek mufu, ıp konnektör, soketler ya da elektrik bandı kullanılarak havuz aydınlatmalarının kablo bağlantısı izole edilmeye çalışılmaktadır. Aynı zamanda havuz aydınlatma ürünlerinin yüzeyine farklı kimyasallar sıkılarak, kablo bağlantı yuvasının su ve nem gibi korozif ortamlardan korunması hedeflenmektedir. Lakin bu çözümlerin hepsinin bir ömrü vardır. Dayanımları sınırlı olan bu kablo bağlantı tekniklerinin neredeyse tamamı, içinde bulundukları ağır koşullara bağlı olarak zaman içerisinde sızdırmazlıklarını kaybederler.

Bu durumu fırsat bilerek kablo bağlantısı üzerinden yürüyen korozif etkenler ise cihazların arızalanması sebebiyet verir.

Bu durumun önüne geçilebilmesi amacı ile jel teknolojisi geliştirilmiştir. Günümüzde artık birçok aydınlatma üreticisi (havuz aydınlatma sistemleri başta olmak üzere) yüksek korozif riskler ile karşı karşıya kalacağı durumlar için, hazır jel dolgulu bağlantı sistemlerini tercih etmekte ve ürünleri ile beraber kullanımlarını önermektedir. Ürünlere ait sundukları garanti kapsamlarında, kablo bağlantısının doğru biçimde yapılmış olmasına özen göstermekte ve söz konusu kablo bağlantılarının hazır jel dolgulu, suya karşı korumalı bu sistemler ile yapılmış olması gerektiğini vurgulamaktadır.

Özellikle havuz aydınlatma sistemlerinin kablolamalarının yapıldığı alanlar oldukça dar alanlardır. Bu yüzden burada kullanılacak hazır jel dolgulu bağlantı sistemlerinin yer kaplamayacak biçimde küçük boyutlu ve kolayca uygulanabilir olması önemlidir. Söz konusu hazır jel bağlantı sistemleri, kilitli klemensler ile birlikte kolayca kullanılabilir özellikleri sağlamalıdır. Kablo bağlantısının yapıldığı klemensler, söz konusu hidrofobik özellikli hazır jel dolgulu bağlantı kutularının içine konularak kablo bağlantısının güvenilir bir biçimde korunması sağlanmış olmaktadır.10 bar gibi yüksek basınç değerlerine dahi uzun yıllar boyunca karşı koyabilecek biçimde dizayn edilmiş hazır jel dolgulu bağlantı sistemleri, hidrofobik özellikleri sayesinde “molekülün suyu itme prensibi” ile çalışırlar. Böylelikle bağlantı noktasının çevresini saran jel sayesinde suyun ilerleme şansını ortadan kaldırırlar. Bu sayede sistemler uzun yıllar herhangi bir zarar görmeden başarıyla bulundukları ortamlarda hizmetlerini sürdürürler.

Markaların prestiji açısından hayati öneme sahip jel bağlantı sistemleri, aynı zamanda oluşacak ek masraflar ve iş gücü kayıplarının önüne geçilebilmesi açısından da oldukça önemli bir sistem çözümü olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok üretici konunun hassasiyetinin farkında olup, ürünleri ile birlikte söz konusu jel bağlantı sistemlerinin temin ve kullanımını özellikle sağlamaktadır.İtalyan RAYTECH firması hakkında daha detaylı bilgi almak için bu linke tıklayabilir ve genel kataloğumuzu indirebilirsiniz.

Ayrıca Youtube kanalımıza üye olarak ya da Linkedin sayfamız üzerinden bizlere ulaşarak çeşitli uygulama videolarımıza da göz atabilirsiniz.

Elektrik bağlantılarınızın güvenliğini sağlamak ve hidrofobik jel bağlantı kimyasalları hakkında daha fazla bilgi almak adına bizler ile iletişim sayfamızdaki formu doldurarak irtibata geçebilirsiniz.