TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Protolin Kullanımının Sakıncalı Olduğu Durumlar

Protolin Kullanımının Sakıncalı Olduğu Durumlar
25.04.2018
468

Dış ortam koşullarının gerekli olduğu elektrik izolasyonlarında, IP değerlerinin sağlanabileceği özel yalıtkan malzemelerin kullanılması, korunacak bağlantılar ve cihazların ömrü açısından hayati önem taşımakta olan ve dikkat edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kablo bağlantılarının korunmasında günümüzde klemens ve termoplastik buat kombinasyonu sıklıkla tercih edilmektedir. Klemens yardımı ile hızlıca yapılan bağlantıların IP değeri taşıyan termoplastik buatlar içerisinde güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi hedeflenmektedir.

Yalnız bu kombinasyon, toza ve kire genellikle karşı koyabilir özellikte olmasına rağmen, su ve neme karşı hassas olabilen ortamlar için ihtiyaç duyulan korumayı yeterli oranda sağlayamayabilmektedir.

İşte bu gibi durumlar için özel izolasyon malzemelerinin temini ve kullanımı gerekli olabilmektedir. Söz konusu izolasyon malzemelerinden bir taneside, yıllardan beri hiç değişmeden süre gelen ve neredeyse her elektrik taahhütçüsünün hayatında birden çok kez kullanmak zorunda kaldığı protolin reçinedir.

Park ve bahçe aydınlatmalarında, havuz sistemlerinde veyahut suya maruz kalacak alanlar ve hatta su içerisinde kalacak malzemelerin izolasyonlarında yıllardır tercih edilen protolin, peki gerçekte doğru bir izolasyon malzemesi midir?

Değişime ayak uydurabilmiş midir? Kullanıldığı alanlarda sonradan verdiği zararların hesapları yapılarak mı tercih edilmektedir? Yoksa protolin sadece izolasyonu sağlamak amacı ile kullanılan ve artık tarihin eski sayfalarında kalması gereken demode bir izolasyon malzemesi midir? Magic Gel tipi yeni izolasyon malzemeleri ile kıyaslandığında hangi durumdadır?

Aslında tüm bu soruların cevabını protolinin uygulanmasından sonra geçen donma süresi üzerinden verebilmek mümkündür. İzolasyon ihtiyacı duyulan alana uygulanan protolin, ortam sıcaklıkları uyarınca ortalama 15 dakikada katılaşmakta ve sertleşmektedir.

Katılaşmış hali ile suya karşı ihtiyaç duyulan izolasyon sağlanmıştır, ancak uygulama açısından protolinin verdiği zararlar göz ardı edilmiştir. Katı hal alan ve elektrik izolasyonunun bundan sonraki süreçte yenilenmesine fırsat vermeyecek protolin, sertleşmiş yapısı ile artık sadece kırılarak ya da kullanıldığı alanın komple yenilenmesi gerektirecek şekilde müdahale imkanı verebilecektir. Bu durum zamandan ve maliyetten kaynaklı bir çok sıkıntının da ilerleyen aşamalarda ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir.

İşte bu zararların ortadan kaldırabilmesi amacı ile özel içerikli izolasyon malzemeleri geliştirilmiş ve yenilikçi teknolojileri sayesinde protolinin yerine tercih edilmeye başlanmıştır.Magic Gel, elektriksel olarak tamamen yalıtkan ve IP68 su geçirmezliği sağlamaktadır.Müdahale edebilmeye olanak sağlayan özel jel yapısı sayesinde istenildiğinde sonradan giriş yapılabilir.Tekrar kullanıma olanak sağlayan özel jel yapısı sayesinde tekrar tekrar kullanılabilir. İki farklı komponent jelin eş miktarlarda karıştırılması neticesinde uygulaması yapılan Magic Gel ürünler ile, istenilen izolasyonun ömürsüz ve yeniden müdahale imkanı verebilir özellikle kullanımı mümkün hala gelebilmektedir. -60 ila +200 derece arasında rahatlıkla çalışabilen Magic Gel sistemler 250 dereceyi bulabilecek kısa süreli ısılara karşıda gereken korumayı rahatlıkla sağlayabilecektir.

Aynı zamanda IMQ standartlarına göre test edilen ve IP68 değerlerini sağlayabilen Magic Gel ürünler sayesinde, izolasyonu yapılan alanlara sonradan yapılacak müdahalelerde de ürünün sökülmesi (jel kıvamında olması nedeni ile) ve yeniden takılabilerek kullanımı mümkün olabilmektedir.

Defalarca kullanımda dahi gerekli IP korumayı sağlamaya devam eden yenilikçi Magic Gel sistemlerin ihtiyaca uygun farklı özellikte versiyonları da mevcuttur.

Elektronik komponent ya da devre sistemler içinde detaylı koruma sağlayabilen özel Magic Gel ürünler ile hassas korumanın gerekli olduğu sistemlerin etkin bir şekilde korunması da sağlanabilmektedir.

Raytech firmasının 23 yılı aşkın bilgi ve birikimiyle üretilmekte olan Magic Gel ürünleri hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Raytech Jel Bağlantı Kataloğu

Ürünlerin seçiminde yardımcı olabilmemiz adına bizlere aşağıdaki telefon ve mail adresimizden ulaşabilirsiniz.

[email protected]

+902163225050