TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Paslanmaz Çelik Nedir?

Paslanmaz Çelik Nedir?
18.10.2018
257

Paslanmaz çelik bilindiği üzere korozyona ve paslanmaya karşı en dayanıklı çelik türüdür. İnşaat malzemesinden, tıbbı gereçlere kadar bir çok ürünün yapı taşını paslanmaz çelik malzemeler oluşturmaktadır. Günümüz dünyasında geniş kullanım alanları olan paslanmaz çelik malzemeler, en zor ortamlara dayanabilen güçlü yapıları sayesinde medeniyetin yapı taşlarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Peki paslanmaz çelik gerçekte nedir?

Bildiğiniz üzere çelik temel olarak bir demir karbon alaşımıdır. Bu alaşımın içerisine krom, nikel, molibden vb. diğer elementler eklenerek çeliğe sertlik, esneklik veya paslanmaya karşı dayanım gibi özellikler kazandırılabilmektedir.

Konumuz olan paslanmaz çelik ise krom bakımından zengin bir çelik türüdür. İçeriğinde bulunan minimum %10 oranındaki krom, çeliğin paslanmaya karşı çok daha dayanıklı olmasını sağlar. Alaşım içerisindeki krom oranı arttırıldıkça ya da nikel ve molibden gibi elementler eklendikçe paslanmaz çeliklerin sertlik dereceleri ve korozyona karşı olan dayanımları da artar.

Krom yapısı gereği oksijen ile tepkimeye girebilen bir elementtir. Paslanmaz çeliğin içeriğinde bulunan bu yüksek miktarlardaki kromun bir diğer avantajı ise paslanmaz çeliğin dış etmenlerden dolayı zarar görmesi durumunda kendini paslanmaya karşı onarabilmesidir. Bu olaya paslanmaz çeliğin kendini onarabilmesi (Self-Passivation) denir. Bu olay hakkında detaylı bilgiye diğer makalemizden ulaşabilirsiniz.

Paslanmaz çeliğin korozyona karşı olan direnci, düşük bakım maliyeti ve zaman içerisinde kararmayan göz alıcı görüntüsü onu özel bir ürün olarak tanımlamak için fazlasıyla yeterlidir.

Ancak paslanmaz çeliklerin az bilinen çok daha önemli bir artısı daha vardır. Paslanmaz çelikler %100 geri dönüştürülebilirdir! Günümüzde kullanılan paslanmaz çelikler, hurda ürünlerden toplanan metallerin, ömrünü tamamlamış eski paslanmaz çelikler ile bir araya getirilmesinden oluşmaktadır.

 

Her türlü sorunuzda sizlere yardımcı olabilmemiz adına bizlere aşağıdaki telefon ve mail adresimizden ulaşabilirsiniz.

[email protected]

+902163225050