TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

İzoleli İniş İletkeni İle “S” Vermeyen Maksimum Koruma!

İzoleli İniş İletkeni İle “S” Vermeyen Maksimum Koruma!
10.05.2018
173

Topraklama ve Yıldırımlık Sistemleri birbirinden ayrılmayan ve özellikle günümüz yüksek kat mimarisinin birlikte uygulamak zorunda olduğu en önemli güvenlik standartlarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

Yıldırımlık sistemleri de tıpkı topraklama sistemlerinde olduğu gibi IEC 62305 standardı uyarınca gerekli koruma değerlerini sağlamak mecburiyetindedir. Kendi içerisinde iç ve dış yıldırımlık olarak ikiye ayrılan bu sistem, dış ünite olan kabuğun korunmasında yakalama çubukları ve iniş iletkenleri ile oluşturulan Faraday Kafesi, Franklin Çubuğu ya da Paratoner vb. gibi oluşumları kullanmaktadır.

İşte yukarda bahsi geçen ve SOS’teki S harfi kadar değerli kabul edilebilecek “S mesafesi” de işte tam bu noktada devreye girmektedir.

Yakalama çubuklarının topraklanmasında kullanılan çıplak iniş iletkenleri ile yapının dış çeperi arasında bir mesafenin bırakılması zorunludur. Söz konusu aralık aşağıda belirtilen formül yardımı ile hesaplanabilmektedir ve bizim “S mesafesi” olarak belirttiğimiz değer olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ki: Koruma sınıfı

Kc: İniş İletkeni Sayısı

Km: Kullanılan iletkenin cinsi

L: En yakın potansiyel dengeleme noktasına olan uzaklıkGüvenlik açısından oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak ve olası bir dekuplaj esnasında (yıldırımın ya da aşırı gerilimin akıtılması) tesisata sıçrayabilecek akıma bağlı oluşabilecek risklerin (yangın, cihaz arızalanmalı, elektrik çarpmaları vb.) önüne geçebilmesi amacı ile kullanılan “S mesafesi” yerine tercih edilebilecek başka bir yöntem daha vardır.

Bu yöntemin adı “İzoleli İniş İletkeni” dir.

İzoleli iniş iletkeni IEC 62305 normuna uygun olarak 35 mm2 örgülü bakır malzemeden üretilen ve bu örgülü bakırı sarmalayan çok katmanlı koruyucu izolasyon tabakalardan oluşmaktadır. İzoleli iniş iletkeni aksesuarları ile beraber kullanıldığı takdirde (pirinç kapama ucu, montaj vidası vb.) su geçirmezlik özelliğini de sağlamaktadır.

Özel kablo makası kullanılarak kablo çekirdeğine zarar vermeden kesilebilen ve pirinç kapama ucu takılarak hazır hale getirilen izoleli iniş iletkeni, uygun bağlantı ve askı ekipmanları kullanılarak kolayca monte edilebilmektedir.Özel kablo makası kullanılarak kablo çekirdeğine zarar vermeden kesilebilen ve pirinç kapama ucu takılarak hazır hale getirilen izoleli iniş iletkeni, uygun bağlantı ve askı ekipmanları kullanılarak kolayca monte edilebilmektedir.

Kullanıldıkları alanlarda yenilikçi çözümler sunan ve güvenliğinizi maksimum seviyede sağlamak amacı ile sürekli kendini yenileyen ELKO-BIS topraklama ve yıldırımlık sistemlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Yazdığımız makalelerden düzenli haberdar olabilmek adına Linkedin hesabımızdan “Alist Limited” olarak bizleri takip edebilirsiniz.

Yardımcı olabileceğimiz her türlü konuda aşağıdaki irtibat bilgilerimizden bizlere ulaşabilir ya da web sitemizdeki bilgi formumuzu doldurabilirsiniz.