TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

HACCP Standartı ve Gıda Tesislerinde Paslanmaz Çelik Kullanımının Önemi

HACCP Standartı ve Gıda Tesislerinde Paslanmaz Çelik Kullanımının Önemi
23.04.2018
126

1959 yılında ABD’de Astronotların yiyeceği gıdaların güvenliğini sağlamak amacıyla ortaya çıkmış olan HACCP standartı, Türkçemize “Kritik Kontrol Noktalarındaki Tehlike Analizleri” olarak çevrilmiştir.

Sistemin ana amacı, gıda proseslerinin olduğu alanlarda doğabilecek ve tehlike arz edebilecek hususların, henüz ortaya çıkmadan önleminin alınabilmesi olarak özetlenebilmektedir.

Tüketicinin sağlığı düşünülerek zaman içinde geliştirilmeye devam edilen HACCP standartı, günümüzde uluslararası ve önleyici bir standart olarak kabul edilmekte olup, gıda güvenliği için vazgeçilmez bir tehlike analiz noktası olarak gıda işletmelerinin tamamında uygulanmaktadır.

1998 yılı itibari ile Türk yönetmeliklerine de dahil olmuş olan HACCP standartı, gıda maddelerinin üretimi aşamasında oluşabilecek, mikroorganizma, bakteri, parazit ya da böcek gibi canlıların oluşturabileceği toksik ortamların önüne geçilebilmesi amacı ile kesinlikle uygulanması gereken kriterler içermektedir.

Söz konusu toksik oluşumların önün geçilebilmesi amacı ile kullanılması gereken en önemli ham madde ise paslanmaz çeliktir. Anti bakteriyel yapısı ile paslanmaz çelikler, üretim aşamasından başlayarak depolama alanlarına kadar sıklıkla tercih edilmekte olan özel ürünlerdir.

HACCP standartı gıdanın üretim aşamasında oluşabilecek tehlikeleri baştan sona engelleyecek şekilde kriterler içerir, genellikle bir çok üretici ise sadece üretim aşamasına dikkat ederek, gıdaların sonrasında saklanacağı alanları ya da depolama koşullarını göz ardı eder. Yaygın şekilde yapılan bu hatanın engellenebilmesi için HACCP kriterlerinin takibi önemlidir.

HACCP standartı sadece gıdaların üretim aşamasını takip etmez, aynı zamanda gıdaların saklandığı alan koşullarını, toz ve kir oluşturabilecek kablo taşıma sistemlerine kadar (elektriksel kablolama vb.) yönetir ve kontrol eder.

HACCP standartının bir gereği olarak işletmelerde her şeyin açık ve yıkanabilir sistemlerden oluşması oldukça önemlidir. Bu yüzden suya karşı dayanıklı paslanmaz çelik ürünlerin her aşamada kullanılması zorunludur. Zira paslanmaz çelik oluşumlar sadece anti bakteriyel özellikte değil, kimyasal açıdan da su ile temas ettiklerinde paslanma vb oluşumların gerçekleşmesine izin vermemektedir.

Genellikle üretim bantlarında tercih edilen paslanmaz çeliklerin işletmede kullanıldığı farklı alanlarda mevcuttur. Bunlar arasında sıklıkla öne çıkan ise, bir gıda tesisinin alt yapısını oluşturan ve çalışmasını sağlayan kablo taşıma ve bağlantı sistemleridir.

Üretim aşamasının olduğu alanların gün sonunda basınçlı su ile temizleneceği dikkate alındığında, söz konusu alt yapı malzemelerinin de buna dayanacak yapıda ve özellikte olması için paslanmaz çelik malzemeden seçilmiş olması önemlidir.

Sadece üretim değil, depolama alanları da dahil olacak şekilde paslanmaz çelik malzemelerin kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle kablo taşıma sistemlerinde açık ve yıkanabilir, bakteri ve haşerat oluşumuna izin vermeyen paslanmaz çelik tel kanal sistemler tercih edilmelidir. Bu sistemlerin ek elemanlarında birikebilecek ve temizlenmesi zor olabilecek gıda artıkları ve kirlerden etkilenmeyecek şekilde birleştirilebilir olduğundan (eksiz montaj) emin olunmalıdır.

Geçmeli sistem olarak bilinin bu tarz paslanmaz çelik tel kanal sistemlerinin günümüzde, kapalı ve deliksiz taşıma sistemlerinin yerini almasının bir nedeni vardır.Genellikle eski sistem olarak bilinen tamamen kapalı olarak tercih edilen kablo taşıma sistemlerinde geçmişte birçok bakteri ve haşerat oluşumları gözlemlenmiştir. Sistemin kapalı olması söz konusu haşerat ve bakteriler için yuva vazifesi görmüş ve bu alanda çoğalmalarına sebebiyet vermiştir.

Bu yüzden HACCP standartının bir gereği olarak bu sistemler tamamen açık ve yıkanabilir kablo taşıma sistemlerine dönüştürülmüştür. İşte bu yüzden paslanmaz çelik tel kanal sistemler, günümüzde gıda tesislerinin vazgeçilmez kablo bağlantı ekipmanları olarak ortaya çıkmakta ve kullanılmaktadır.

Bu markalardan bir tanesi olan İspanyol Valdinox firmasına ait geçmeli tel kanal sistemlerimizi dilerseniz aşağıdaki linke tıklayarak daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Valdinox Tel Kafes Kanal Sistemleri Kataloğu

Valdinox EASYCONNECT geçmeli tel kafes kanal sistemleri ile ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Projelerinizde değerlendirmek adına daha detaylı bilgileri bizden talep edebilir, aşağıdaki telefon ve mail adresimizden bizler ile temasa geçebilirsiniz.

[email protected]

+902163225050