TurkishArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Cihazlarda Elektromanyetik Uyumluluk ve EMC Kablo Rakoru Kullanımının Gerekliliği

Cihazlarda Elektromanyetik Uyumluluk ve EMC Kablo Rakoru Kullanımının Gerekliliği
23.04.2018
278

Bilindiği üzere her elektrikli cihaz belli bir miktar elektromanyetik bir enerji açığa çıkarır. Açığa çıkan bu elektromanyetik enerji, kablolar tarafından iletilerek hassas elektronik cihazların ömrünü kısaltmaktadır. Fakat kablolar tarafından taşınan bu elektromanyetik enerjiyi kablo geçişlerinde EMC (elektromanyetik korumalı) kablo rakoru kullanarak engelleyebilmek mümkündür!

Sadece insan olarak bizler değil, elektrik ile çalışan cihazlarda birbirlerinin yaydığı bu elektromanyetik enerjiden etkilenebilmektedirler. Bu durumun kontrol altına alınabilmesi için uluslararası standartlara göre regülasyonlar yapılmış ve cihazlar için bu değerlerin sonradan da düşürülebileceği çözümler üretilmiştir.

Söz konusu çözümlerden bir taneside elektromanyetik ışımayı kablolama aşamasından çözmeyi hedefleyen, çalışma esnasında kablo yüzeyinde ortaya çıkan elektromanyetik enerjiyi düzenlemeye yarayan EMC kablo rakorlarıdır.

M12’den başlayarak M63 ölçülerine kadar farklı sıkıştırma aralıklarına sahip olan söz konusu EMC kablo rakorları, sistemlerin güvenilir değerleri sağlayacak biçimde uyum içerisinde çalışabilmesini mümkün kılabilmektedir.

Teknolojinin günümüzdeki hızlı gelişimi, söz konusu EMC kablo rakorlarının otomotiv ve uzay teknolojilerinden başlayarak, endüstriyel ve askeri alanlarda da kullanımını gerekli kılmaktadır.

Kullanılan cihazların maliyetleri düşünüldüğünde, bu cihazların korunması için gerekecek kalite ve standartların nedenli önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır. EN 62444 standartı uyarınca üretilen ve DIN 89345 uyarınca topraklama konileri ( earthing cones )  içeren özel ürünlerin tercih edilmesine bu yüzden dikkat edilmelidir.

1919 yılından beri sadece kablo bağlantı aksesuarları üzerine çözümler üretmekte olan Alman WISKA firması, ortaya koyduğu yenilikçi çözümler ile kablolarda doğabilecek elektromanyetik ışımaları, EMC kablo rakorları ile düzenleyebilmektedir.Günümüzde, elektromanyetik oluşumların tasarım aşamasında engellenebilmesi, korumayı arttırıcı çözümlerin, kablo bağlantı aksesuarları dahil olacak şekilde uygulanması ile sağlanabilmektedir. EMC kablo rakoru kullanımına dikkat edilerek, ileride kaynaklanabilecek maliyet ve zaman kayıplarının önüne geçilebilmesi, standartlara uygun ve kaliteli EMC kablo rakorlarının kullanıldığından emin olunması sayesinde mümkündür.

Gerekli test ve raporları sunamayan ya da ilgili standartları karşıladıklarına dair gereken sertifkasyonları beyan edemeyen üreticilerin ürünleri, bu yüzden dikkatle incelenmeli ve en azından numune talepleri gerçekleştirildikten sonra ürünün kullanımı konusunda gereken son karar verilmelidir.

Çalışma prensipleri dikkate alınarak topraklama ve bağlantı ekipmanlarında uygulanacak bu tarz çözümler, elektromanyetik etkilerden kaynaklanabilecek bir çok arızanın doğmadan engellenebilmesini sağlayacaktır.

WISKA firmasının söz konusu EMC kablo rakorları dahil bağlantı ekipmanları üzerine sağladığı geniş ürün yelpazesini incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilir, ilgili kataloglarımızı inceleyebilirsiniz.

WISKA Kablo Rakorları Kataloğu

WISKA marka EMC kablo rakorlarımıza ait uygulama videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.WISKA ürünleri ile ilgili bütün soru ve teklif talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[email protected]

+902163225050